maneszota
Magdolna negyed
 
Fontosabb témák

Fontosabb témáink voltak:

A Magdolna negyed közbiztonsági és köztisztasági helyzete és a 2011-es Bűnmegelőzési program lakossági nézőpontból


Összefogást a szemét és a szemetelés ellen!


Köztisztasági "frontjelentés"


Maneszota felmérés


Köztisztasági Fórum


Lakossági bejelentések


Akik a piacon dolgoznak (Bezár a Teleki téri piac - képriport)


Magdolna Szomszédsági Nap


Tavaszmező kérdőív


Kinek épül a Mátyás tér?


Botrány a Mátyás téren

 
Civil eseménynaptár
2017. November
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Címkefelhő

 
MANESZOTA
 
Szakmai modulok
 
Szavazzon Ön is!
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Összefogást a szemét ellen!

Összefogást a szemét, és a szemetelés ellen!

Az elmúlt években Józsefvárosban több program keretében sikerült több milliárdos európai támogatásokat befogadni, amelyek hozzájárultak városrészünk felemelkedéséhez. E programok lebonyolítóinak és a döntéshozók egyik tapasztalata, hogy a projektek lezárása után, amikor elfogynak a fejlesztési pénzek, a fenntartásra, üzemeltetésre nincsenek, vagy alig vannak források. A legtöbb fejlesztés igényli e pót források meglétét, és a jelenlegi gazdasági helyzetben ez egyre komolyabb terheket ró az Önkormányzatra és intézményeire. Nem véletlen hát a felismerés: olcsóbbá kell tenni a fenntartás/üzemeltetést, be kell vonni partnereket, lehetőleg e fejlesztések haszonélvezőit, elsősorban a lakosságot, és a civil szervezeteket.

Tipikusan ilyen terület a köztisztaság.

Tavaly a Magdolna Negyedi Szomszédsági Tanács havonta szervezett a negyed területén és azon túl is lakossági és civil szemétszedéseket. Ezt a programot 2012-ben is folytatjuk partnereinkkel. Idén kiemelt célunk, hogy minél több diákot vonjunk be, és lehetőleg versenyszerűen az akciókba. Ugyanis tapasztalatból tudjuk, hogy amelyik gyerek önkéntesként felszedi más eldobált szemetét, és ehhez tud pozitívan viszonyulni, az ő maga a jövőben nem fog szemetelni, sőt, környezetét is ebbe az irányba befolyásolja.

Tavalyi kerékpáros bűnmegelőzési és köztisztasági programunk során megállapítottuk, hogy a negyedünkben található szemét jelentősebb részét nem a hajléktalanok, hanem a lakosság, és az itteni intézmények produkálják. Így kiemelkedő fontosságúnak tartjuk, hogy lakókörnyezetünk megvédésében erősödjön a lakosság odafigyelése, környezettudatossága, és olyanokat is megnyerjünk ügyünknek, akik erre eddig nem, vagy alig figyeltek oda.

Nagyon jó példának látjuk, amikor a Mátyás tér 13 lakói elkezdték gondozni az előttük levő zöld szigetet, és amikor - a kezdeti gúnyolódás után - más lakóközösségek is követni kezdték a példájukat, ráadásul hátrányos helyzetű lakótársak. Tapasztaltuk tehát, hogy a jó példa is ragadós lehet.

Ennek jegyében szeretnénk-e jó példákat újabb területekre kiterjeszteni. Így a gyerekek, diákság területére is. Tavaly felvettük már a kapcsolatot egy iskolával, de akkor sajnos a tervezett együttműködésből nem lett semmi.

Most nagyobb körültekintéssel indulunk. Elképzelésünk: Környezettudatos Ifjak Józsefvárosért vetélkedő indítása.

 • Megkeressük az iskolákat, és az őket fenntartó kerületi önkormányzatot is, és kerületi szinten kezdeményezünk egy iskolák közötti szemétellenes vetélkedőt.
 • A résztvevő iskolák partneri együttműködést alakítanak ki a diákjaik lakóhelyéhez közelben működő, a szemétszedést koordinálását felvállaló civil és lakossági szervezetekkel.
 • A programban résztvevő civil és lakossági szervezetek vállalják a lakossági szemétszedés lebonyolítását, munkavédelmi oktatást, munkavédelmi eszközök biztosítását (kesztyűk), lapátok, seprűk gereblyék és egyéb eszközök biztosítását, a szemét elszállításának koordinálását a megfelelő szervekkel.
 • A programban résztvevő civil és lakossági szervezetek szponzorokat keresnek a helyi vállalkozók és intézmények között, akik természetbeni vagy pénzbeli eszközeikkel díjakat ajánlanak fel a legjobb helyezést elérő diákoknak.
 • A résztvevő iskolák biztatják diákjaikat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a partnereik szervezte havi (vagy igény esetén sűrűbb) szemétszedő akciókon.
 • A partner szervezet leigazolja, hogy iskolánként hány gyerek vett részt a programokon - miközben a gyerekek egyéni KIJ pontokat is kapnak.
 • A partner szervezetek az együttműködő iskolákban diákokat felkészítő foglalkozásokat szerveznek, ahol a szemét front szereplőivel, a szemét útjával, a hulladékkezeléssel, újrafelhasználással kapcsolatban, és nem utolsósorban a kulturált környezethez viszonyulásról kapnak ismereteket és pozitív mintákat.
 • Webes felületen is zajlik a verseny: a regisztráló gyerekek totó kitöltésével szerezhetnek újabb KIJ pontokat.
 • Az iskolák rajzok, fényképek, fogalmazások, plakátok és egyéb alkotások készítésére ösztönzik diákjaikat a szemétszedéssel kapcsolatban, és ezeket továbbítják a partner szervezeteknek is.
 • A partner szervezetek, az önkormányzat, és a támogató szponzorok képviselőiből álló zsüri értékeli az összegyűlt alkotásokat, elsősorban azt részesítve előnyben, amely minél többekre kiterjedő hatású, és minél hosszabb távú szemléletformálás eszköze lehet, vagy amelyek ilyen hatásokat örökítenek meg. Ezekre újabb KIJ pontok járnak.
 • A KIJ pontok összesítése alapján lesz egy kerületi rendezvény júniusban (és majd decemberben is), ahol a legtöbb pontot összegyűjtő gyerekek lesznek ünnepélyes keretek között kitüntetve.
 • Az az iskola, ahol a gyerekeik összes KIJ pontjának egy főre jutó átlaga a legmagasabb, megnyeri a következő félévre a Legkörnyezettudatosabb Józsefvárosi Iskola Vándorkupáját (és ha jut rá/indokolt, akkor esetleg a legaktívabb gyerekeit támogató pedagógus is kaphat díjat)
 • Az Önkormányzat a program futása alatt folyamatosan lehetőséget biztosít saját lapjában annak médiamegjelenéshez.
 • A legaktívabb szereplők minden félév végén értékelik a munkát, és a következő félévvel kapcsolatban átgondolják, hogy hogyan lehetne a programot még tömegesebbé, még nagyobb kisugárzásúvá, eredményesebbé tenni, és ennek megfelelően megfogalmazzák a program átalakításának, fejlesztésnek módját, és kezdeményezik újabb partnerek bevonását.

A program legnagyobb előnye, hogy jelképes ráfordítással lehet aktivizálni a gyerekeket, jó esetben hozzátartozókat is (őket is lehet jutalompontokkal díjazni), összességében a lakosságot, de a helyi vállalkozókat, intézményeket is. Ennek automatikus követkeménye lesz a tudatosabb odafigyelés, a szemetelés visszaszorulása, és mindez fenntarthatóan, hiszen éppen a fiatalabb korosztály környezettudatossá válása lehet arra a garancia, hogy e folyamat nem csak rövid távon fejti ki hatását, hanem életre szólóan.

Kérjük, hogy eszközeivel Ön is támogassa kezdeményezésünket!

Maneszota

 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok