maneszota
Magdolna negyed
 
Fontosabb témák

Fontosabb témáink voltak:

A Magdolna negyed közbiztonsági és köztisztasági helyzete és a 2011-es Bűnmegelőzési program lakossági nézőpontból


Összefogást a szemét és a szemetelés ellen!


Köztisztasági "frontjelentés"


Maneszota felmérés


Köztisztasági Fórum


Lakossági bejelentések


Akik a piacon dolgoznak (Bezár a Teleki téri piac - képriport)


Magdolna Szomszédsági Nap


Tavaszmező kérdőív


Kinek épül a Mátyás tér?


Botrány a Mátyás téren

 
Civil eseménynaptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Címkefelhő

 
MANESZOTA
 
Szakmai modulok
 
Szavazzon Ön is!
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

A térfigyelő mindent lát, mi semmit

2008.10.05. 11:01 - valuska lászló

Feltörték a lakásomat, és a rendőrség szerint az utca két végében, a háztól 50-70 méterre lévő térfigyelő kamerák semmit sem észleltek. A felvételeket nem nézhettem meg, de amúgy sem lett volna értelme, mert olyan minőségű lett a tömörítés miatt.

A betörés után az egyetlen reményem az volt, hogy a fotós cuccal és a laptoppal távozó illetőt-illetőket az utcai térfigyelők segítségével kiszúrják a rendőrök. A rendőrségen ezzel szemben azt közölték, hogy a központban nem láttak semmit a troli miatt, ami néhány másodpercig árnyékolt. Még ez sem baj, azért nézzük meg, kértem. De kiderült, hogy a nyomozós filmekkel ellentétben nem lehet visszanézni. Először is a rendőrség nem engedi, majd a rendőr bevallotta, hogy a térfigyelő kollégák nem mentenek el semmit, talán két napig, de akkor is olyan durván tömörítenek, hogy Jack Bauer legyen a talpán, aki azt bármire is tudja használni.

Megnézhetem a felvételeket

A kérdés egyszerű: megnézhetjük-e vagy sem a köztéri kamera felvételeit? A válasz viszont nehéz, mert a rendőrség szerint zárt adatokról van szó, míg a jogvédők, például a Társaság A Szabadságjogokért szerint nyíltakról: ha rólam van képfelvétel, akkor annak megismeréséhez jogom van, és ha az adatkezelő szerv - jelen esetben a rendőrség - nem tudja igazolni, hogy a felvételt valamilyen törvényben meghatározott célból kezeli, akkor kérhetem a törlését is. "Fontos azonban, hogy csak a személyes adatait jogosult megismerni az ember, csak azokra vonatkozik az információs önrendelkezési jog, mások személyes adatának jogosulatlan megismerését nem kell a rendőrségnek lehetővé tennie" - mondta kérdésünkre Huttl Tivadar, a TASZ jogásza. Ha más is a van a képen, akkor ezt nem mutathatják meg, reagált erre a rendőrség.

Huttl Tivadar szerint azonban jelen esetben egy bűncselekmény sértettje vagyok, ezért meg kell nézni a büntetőeljárás szabályait is. Ebben a minőségben például feljelentést kívánok tenni, amihez szükségem lehet a felvételek megismerésére. A rendőrségről szóló törvény 42. a) paragrafusa kimondja, hogy "jogainak gyakorlása érdekében az érintett" igényelhet adatot a képfelvételekből. A büntetőeljárás biztosítja a feljelentés jogát, ennek gyakorlásához ezért igényelhetnék adatot a betöréssel kapcsolatos felvételekről. Viszont nem nézhetem ehhez végig az egész nap készült felvételeket, csak az adott időszakot. Nem tippelgethetek, hogy délelőtt valamikor, hanem meg kell mondani, hogy 10:10-kor, így zárható ki, hogy ne mutasson másokat is a kamera.

Semmi közöm felvételekhez

A térfigyelő kamerák behálózzák az egész várost, de kerületenként eltérő rendszerekkel dolgoznak. A nyolcadik kerületi rendőrkapitányságon van az egyik legtöbb térfigyelő kamera, 80 ezer lakosra és 6,8 négyzetkilométerre jut 114. Mivel náluk tavaly 800 letartóztatás volt a kamerás tettenérésből, őket kérdeztük a tapasztalatokról.

"Ezek nem nyílt adatok" - állítja Práger Ferenc rendőrkapitány. Szerint teljesen jogos, hogy nem nézhetek bele a felvételekbe, mivel hosszabb időintervallumokat vesznek fel, és én sem örülnék, ha valaki megtudna rólam valamit. "Mi tudnánk tárolni fél évig az anyagokat, de a jogszabályok nem teszik lehetővé ezt sem" - tette hozzá Vass Róbert, parancsnok.

Budapesten kerületenként eléggé eltérő térfigyelő-rendszerekkel dolgoznak, a 8. kerület jó technikával ellátott kapitányság (150 millió forintból építették ki a rendszert), a csepelin állítólag alig látni valamit, a hetedik kerületben szintén kábé semmit. Az esti felvételekből a jó közvilágítású részeken lehet valamit látni, és még akkor sem feltétlenül értékelhetők a felvételek. A nyugdíjazott rendőrök 12 órát dolgoznak folyamatosan bent, így nehezebb egyfolytában koncentrálni, míg az aktívak három órát nyomnak le, azután mennek járőrözni, majd vissza.

A térfigyelőket alapvetően a gyors reagálásra és az utólagos nyomozati munkában lehetne használni, valójában ha valakit nem a kamera előtt erőszakolnak meg, akkor nincs esélye, mert a rendőrség nem enged senkit a felvételek közelébe. Az automatikusan pásztázó kamerák felvételeire automatikusan ráveszik a következő anyagot, így nincs rögzített felvétel, nincs mit visszanézni, legfeljebb egy napig.

Ráadásul az anyagot folyamatosan tömörítik, így a minőség egyre jobban romlik, egy rendőr szerint nem is érdemes próbálkozni az anyag megnézésével, mert annyira roncsolódik a felvétel. (A tömörítés pontos adatairól nem kaptunk felvilágosítást.) A rendőrök is készítenek felvételeket, a mostani őszödi megemlékezésen például 52 felvételt rögzítettek, de végül senkit sem állítottak elő.

A monitorszobában úgy növelik a hatékonyságot, hogy rendre ráállnak egy-egy úgynevezett sötét alakra, őket követik. Persze felmerül, milyen előzetes ismeretek alapján szúrnak ki valakit. Az egyik nyugdíjas rendőr annyit árult el, hogy a mozgásából meg lehet ítélni, ha valaki kocsit akar feltörni. A rendőröknek a legtöbbet az segít, hogy a kerületben szinte mindenkit ismernek, így ha valaki csak elindul, már rá tudnak állítani, sőt előfordult már, hogy egy régóta gyanúsított alakot meglátott a kamera, és a járőrök behozták.

Alapvetően a gépkocsilopás és a prostitúció ellen védenek a kamerák, az utcalányok ki is szorultak a 8. kerület belsejéből: "Ha alapvetően elszaporodnak a bűncselekmények egy területen, akkor a járőrök mellett a kamerákat is arra irányítjuk" - mondta Práger, de a kamerákat nem tudják átszerelni, így lehetséges, hogy a nagyon bekamerázott József utcában már alig történik bűncselekmény, így kevesebb kamera is elég lenne oda, vagy át kellene helyezni őket a problémásabb területekre. Utóbbira nincs mód, mert ami fent van, az már nem mozdul.

Közterületesek is lehetőséget kapnának

Egy tervezet szerint a közterület-felügyelet is kapna térfigyelői jogosítványokat "közbiztonsági és bűnmegelőzési célból", de ezzel egészen kiterjesztenék a közterületesek jogait. "A közbiztonság és a bűnüldözés a rendőrség feladata, azt lássák el ők, nem kell a közterületeseket is felhatalmazni" - mondta Huttl. A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény közelmúltbeli módosítása a térfigyelő rendszerek működtetésében új szerepet jelöl ki az önkormányzatoknak. Az új szabályok szerint a rendőrség közterületen bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el és felvételt készíthet, amennyiben az közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból igazolhatóan szükséges, tudtuk meg Huttl Tivadartól. A szükséges helyszínekről az illetékes települési önkormányzat a rendőrség előterjesztése alapján dönt. Ezzel együtt járna a közterületről szóló törvény módosítása is.

Még nincs hozzászólás.
 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG